Eνώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε αληθινές ευκαιρίες!

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή το CareerFair.4All, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ethelon, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 29 Απριλίου 2017. Οι Ημέρες Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων και περίπου 20 εταιρειών. Εκδηλώσεις σαν και αυτές δείχνουν ξεκάθαρα το «άνοιγμα» των εταιρειών προς την κοινωνία και τις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Σε πρόσφατη έρευνα της EUROSTAT*,  μόλις το 43% των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη απασχολείται, ενώ σχεδόν το 20% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει κάποια μορφή αναπηρίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους αριθμούς, υπάρχουν άνθρωποι με δεξιότητες και ικανοί επαγγελματίες. Στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να προσελκύουν, να προσλαμβάνουν και να διατηρούν ταλέντα, τα οποία θα γίνουν παραγωγικά μέλη της ομάδας και θα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητο να δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους, όσοι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, ικανότητες και γνώσεις, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κάποιας αναπηρίας. Από την άλλη πλευρά, το κενό που αφήνει πίσω της η πολιτεία, με τις υποστηρικτικές δομές που αφορούν σε άτομα με αναπηρία να χρειάζονται περεταίρω υποστήριξη, συνιστά αφορμή για ομάδες, όπως η Ethelon και το Job-Pairs, να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο!

Το Job-Pairs παρευρέθηκε στο CareerFair.4all, ήρθε σε επικοινωνία με τις εταιρείες και τους ζήτησε να ξεχωρίσουν τους υποψηφίους, που θεωρούν πιο έτοιμους να μπουν στην αγορά εργασίας, για τους οποίους το mentoring πρόγραμμα θα αποτελέσει το μικρό «σπρώξιμο» που χρειάζονται προς την επαγγελματική επιτυχία. Παράλληλα, η ομάδα του Job-Pairs αναζήτησε –και εξακολουθεί να αναζητά- μέντορες, πρόθυμους να μοιραστούν τα επαγγελματικά τους μυστικά και να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Οι μέντορες είτε έχουν και οι ίδιοι κάποια μορφή αναπηρίας είτε είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το συγκεκριμένο θέμα. Το υποστηρικτικό υλικό που παρέχουμε στα ζευγάρια μας αναπροσαρμόστηκε, με τρόπο που καλύπτει τις ανάγκες και των 2 μερών. Συγκεκριμένα, παρέχονται εξειδικευμένες συμβουλές ανάλογα με το είδος αναπηρίας του συμμετέχοντα, λεπτομέρειες για την εργατική νομοθεσία για ΑΜΕΑ στην Ελλάδα και πρακτικές συμβουλές τόσο για τον mentee όσο και για τον μέντορα. Η επικοινωνία με τους μέντορες και τους mentees μάς γέμισε χαρά, γιατί οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και ήταν διαθέσιμοι να ξεκινήσουν άμεσα τις συναντήσεις τους. Το ταίριασμα μεταξύ των 2 πλευρών έγινε με βάση τον κλάδο δραστηριοποίησης των συμμετεχόντων, καθώς και της σχετικής διαθεσιμότητας τους. Τα πρώτα 4 επαγγελματικά ζευγάρια έχουν ξεκινήσει τις συναντήσεις τους και ευχόμαστε σύντομα να ακολουθήσουν περισσότερα!

Πίσω από τη δράση του Job-Pairs για mentoring σε άτομα με αναπηρία, υπάρχει ένα  όραμα για την ουσιαστική αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας. Η ομάδα του Job-Pairs επιθυμεί να διευρύνει τον θετικό κοινωνικό της αντίκτυπο, παρέχοντας την υπηρεσία του mentoring σε μια κοινωνική ομάδα που συχνά αποκλείεται από την αγορά εργασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα με αναπηρία διαθέτουν υψηλού επιπέδου δεξιότητες, έχουν μάθει να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής, να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό και να μη θεωρούν τίποτα αυτονόητο και δεδομένο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι, αλλά δεν έχουν τις ευκαιρίες ή τις πρακτικές συμβουλές, ώστε να διεκδικήσουν τη θέση που επιθυμούν. Αυτό που χρειάζονται είναι ενδυνάμωση του εαυτού τους, υπομονή, εξωστρέφεια, ρεαλιστική χαρτογράφηση της αγοράς και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω ανάγκες, η ομάδα του Job-Pairs θέλησε να δημιουργήσει ένα mentoring πρόγραμμα, που θα βοηθά ουσιαστικά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τις δικές τους επαγγελματικές ευκαιρίες.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την ανατροφοδότηση από τους πρώτους mentors και mentees του προγράμματος, την οποία με χαρά θα προσθέσουμε στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία. Στόχος μας είναι να διδαχθούμε από τα πρώτα αυτά ζευγάρια, να τελειοποιήσουμε τη διαδικασία μας και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εκ νέου το πρόγραμμα για περισσότερους mentees μετά το καλοκαίρι. Νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι να βοηθάμε ανθρώπους να βρουν το επαγγλεματικό μονοπάτι που τους ταιριάζει και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Όποιος θα ήθελε να γίνει μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@job-pairs.gr.

 

Αλεξάνδρα Κόλλια

Account Manager, μέλος της ομάδας του Job-Pairs

 

*http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Disability_statistics_-_employment_patterns

EESTech Challenge 2017

eestech

Το EESTech Challenge (EESTEC Technology Challenge) είναι πανευρωπαϊκός φοιτητικός διαγωνισμός με θέμα το Supervised Machine Learning (Επιτηρούμενη Μηχανική Μάθηση) άμεσα συσχετιζόμενο με το Artificial Intelligence. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον πανευρωπαϊκό, εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό, φοιτητικό οργανισμό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών EESTEC (Electrical Engineering Students European Association), που δραστηριοποιείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το EESTech Challenge απευθύνεται σε φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια και ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Επιστήμης των Υπολογιστών, της Πληροφορικής και της Ηλεκτρολογίας. Τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σε τεχνολογικά θέματα καθώς και την ομαδικότητά τους διαγωνιζόμενοι με συμφοιτητές τους από όλη την Ευρώπη.

O διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 στάδια, στους τοπικούς προκριματικούς γύρους και τον τελικό γύρο. Οι προκριματικοί γύροι θα λάβουν χώρα σε 16 ευρωπαϊκές πόλεις. Ομάδες 3 ατόμων θα διαγωνιστούν για να διεκδικήσουν μια θέση στον Τελικό Γύρο (Final Round). Οι νικήτριες ομάδες θα συναντηθούν στη Ζυρίχη το Μάιο του 2017 για να διαγωνιστούν για άλλη μια φορά και να αναδειχθεί η νικήτρια Ευρώπης.

Το Σάββατο, 1η Απριλίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί ο Τοπικός Γύρος της Αθήνας.

Έπαθλο για τη νικήτρια ομάδα στον Τοπικό Γύρο της Αθήνας αποτελεί η κάλυψη των εξόδων διαμονής και διατροφής της στη Ζυρίχη.

Αν, λοιπόν, είσαι φοιτητής (μεταξύ 18 και 26 ετών) με κίνητρο, υψηλό επίπεδο τεχνολογικών γνώσεων και προθυμία να εργαστείς με την ομάδα σου έχεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε ένα ολοήμερο Hackathon, υλοποιώντας την ιδέα της δικής σου ομάδας, επιλύοντας το πρόβλημα.

Για να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό θα ήταν επιθυμητό να διαθέτεις:

• Προηγούμενη εξοικείωση με βασικά θέματα Μηχανικής Μάθησης (Επιβλεπόμενη Μάθηση, Προβλήματα Ταξινόμησης, Μοντέλα Νευρωνικών Δικτύων)
• Καλές πρακτικές γνώσεις Μαθηματικών (Διανυσματικοί Χώροι, Άλγεβρα Πινάκων, Συνδυαστική, Συναρτήσεις Πολλών Μεταβλητών)
• Βασικές γνώσεις Πληροφορικής (Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα, Τεχνικές Βελτιστοποίησης)
• Καλή γνώση και εμπειρία στη γλώσσα προγραμματισμού Python

Δήλωσε συμμετοχή συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα μέχρι την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017.

Η παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, δεν υπάρχει κόστος, ενώ θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα eestechchallenge.eestec.net/#/, καθώς και στα ακόλουθα κοινωνικά δίκτυα:

Facebook | Instagram | LinkedIn

e-mail επικοινωνίας: eestech.challenge.athens@gmail.com

eestech_2

 

Γιατί το mentoring, κάνει καλό!

Στην πρώτη έρευνα που έτρεξε η ομάδα του Job-Pairs μεταξύ των mentees που συμμετείχαν στη διαδικασία του mentoring και την ολοκλήρωσαν επιτυχώς, προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα ως προς την αξία που το Job-Pairs είναι σε θέση να δημιουργήσει για τους mentees του.

Από αυτούς που απάντησαν στο σύντομο ερωτηματολόγιο, προέκυψε ότι το 82% των συμμετεχόντων κατάφερε να βρει εργασία-σχετική με τον κλάδο στον οποίον επιθυμούσε να δραστηριοποιηθεί-σαν αποτέλεσμα του mentoring που προηγήθηκε, ενώ ένα άλλο μεγάλο ποσοστό συνέχισε με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, μια ανάγκη που προσδιορίστηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας του mentoring, ώστε να βρουν ευκολότερα εργασία που τους ταιριάζει.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, είτε το mentoring οδήγησε σε εύρεση εργασίας, είτε σε στρατηγικές αποφάσεις για περαιτέρω εκπαίδευση, είναι αναμφισβήτητο, ότι αυτή η διαδικασία συνέβαλε καθοριστικά στην θετική εξέλιξη των mentees. Γιατί λοιπόν να μην συμμετέχεις και εσύ στην πρωτοβουλία του Job-Pairs, αποκομίζοντας μια σημαντικά αναπτυξιακή εμπειρία; Εφόσον είσαι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μην διστάσεις να δηλώσεις συμμετοχή, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα. Θα χαρούμε πολύ να δούμε την αίτησή σου και να σου βρούμε έναν mentor που θα σε καθοδηγήσει αποτελεσματικά στα πρώτα επαγγελματικά σου βήματα.

Θεωρούμε ότι το παρόν κείμενο θα ήταν ελλιπές, χωρίς την αναφορά στους mentors, τους ανθρώπους δηλαδή που παρά το επιβαρυμμένο τους πρόγραμμα, προσφέρουν απλόχερα το χρόνο τους, χωρίς καμία αμοιβή, πέραν της ηθικής ικανοποίησης που αποκομίζουν, όταν βοηθούν νέους ανθρώπους. Βέβαια, επειδή οι mentors δεν είναι ποτέ αρκετοί, αν επιθυμείτε να συμβάλετε στην προσπάθειά μας με το να αναλάβετε τον ρόλο του mentor, βοηθώντας έτσι νέους απόφοιτους στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, μπορείτε να το κάνετε συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο site μας. Η μόνη προϋπόθεση είναι η πενταετής προϋπηρεσία σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κλάδο.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με αναφορά στους υπέροχους εθελοντές του Job-Pairs, οι οποίοι παρά την εργασία τους, τα μαθήματα και τις άπειρες παράλληλες ενασχολήσεις τους, αφιερώνουν τον χρόνο τους σε ένα σκοπό μοναδικό, αυτόν της δημιουργίας ευκαιριών και ελπίδας σε νέους ανθρώπους. Αν εν τέλει αποφασίσετε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία του Job-Pairs, είτε ως mentors, είτε ως mentees, σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να τους γνωρίσετε, αφού αυτοί θα είναι στο πλευρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, υποστηρίζοντάς σε κάθε βήμα!

Ακόμα περιμένεις;

Κάνε αίτηση τώρα, γιατί το mentoring, κάνει καλό!

«Job-Pairs» η εθελοντική πρωτοβουλία που δημιουργεί επαγγελματικές ευκαιρίες

1234951_10151933673366177_2022512131_n

logo-footer

Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

 

Το Job-Pairs αποτελεί μία οργανωμένη προσπάθεια από μία ομάδα επαγγελματιών διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων, να δημιουργήσουν ευκαιρίες στο σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο επαγγελματικό περιβάλλον. Σκοπός του είναι να φέρει σε επαφή άτομα που αναζητούν εργασία με τον επαγγελματικό χώρο της επιλογής τους συνδέοντάς τα με άτομα της αγοράς, τα οποία μοιράζονται την εμπειρία τους, τα καθοδηγούν και τους δίνουν μια επιπλέον οπτική γωνία ώστε να μεταβούν ομαλά στην αγορά εργασίας. Πρωταρχικός στόχος είναι να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις εταιρείες και τους υποψηφίους και να δοθεί μία ώθηση στα άτομα που αναζητούν εργασία. Δίπλα στην ομάδα εθελοντών του Job-Pairs εκτός των ανεξάρτητων επαγγελματιών – μεντόρων, είναι και εταιρείες στο ρόλο υποστηρικτών, οι οποίες μέσω της εθελοντικής τους συμμετοχής, διοχετεύουν με τα πλέον αξιόλογα στελέχη τους για τον ρόλο των μεντόρων. Αξίζει να τονισθεί ότι η συμμετοχή όλων των μερών του Job-Pairs (οργανωτική επιτροπή, mentees, mentors) είναι εθελοντική και δωρεάν!

Μέχρι σήμερα, λοιπόν, το Job-Pairs έχει καταφέρει να δημιουργήσει ευκαιρίες σε 1.253+ mentees και 405+ mentors, μέσω της δημιουργίας 504+ Ολοκληρωμένων Ζευγαριών και 125+ Ζευγαριών σε Εξέλιξη.

Επιπλέον, το 82% των συμμετεχόντων mentees δηλώνουν πως οι συναντήσεις με τον μέντορα τους βοήθησαν να βρουν δουλειά στον κλάδο που επιθυμούσαν, ενώ το 43% βρήκε δουλειά σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τον μέντορα τους.

Πρόσφατα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για ενίσχυση της εθελοντικής πρωτοβουλίας Job-Pairs συμβάλλοντας ως δωρητής στην ενίσχυση του έργου του.

Η ομάδα του Job-Pairs ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την έμπρακτη υποστήριξη του και υπόσχεται να συνεχίσει να δημιουργεί επαγγελματικές ευκαιρίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Job-Pairs μπορείτε να βρείτε στη σελίδα στο Facebook, στο Twitter και στο Linkedin. Αναζητήστε τη φόρμα συμμετοχής στη σελίδα www.job-pairs.gr, εφόσον επιθυμείτε να συμμετάσχετε δωρεάν ως mentor ή mentee!

 

Γιατί να συμμετέχει μια εταιρία στο Job-Pairs;

20161010-hr-AUEB-job-pair-post-articleΑν ακόμα αναρωτιέστε γιατί η επιχείρησή σας να συμμετέχει στο Job-Pairs, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε κάποια από τα θετικά της συμμετοχής σας-σε εταιρικό επίπεδο-σε αυτό που λέμε Job-Pairs.

Είναι γνωστό, ότι σχεδόν όλους τους ανθρώπους τους απασχολεί η επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για άτομα που ήδη εργάζονται σε ένα εταιρικό περιβάλλον. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εργοδότες, και κατ’ επέκταση προϊστάμενοι και διευθυντές, να ασχολούνται ενεργά με την επαγγελματική πορεία των υφισταμένων τους, χωρίς αυτό να περιορίζεται στις εσωτερικές προαγωγές και επιβραβεύσεις. Οι μάνατζερ πρέπει να δείχνουν γνήσιο ενδιαφέρον για την καριέρα των ανθρώπων τους, τις ανησυχίες τους και τους επαγγελματικούς τους στόχους ευρύτερα και να τους υποστηρίζουν στην επίτευξή τους με την ορθή καθοδήγηση. Με το Job-Pairs λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία σε εργαζόμενους της εταιρίας σας να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε θέματα mentoring, τις οποίες δεξιότητες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν άμεσα εσωτερικά στον δικό σας οργανισμό! Συνεπώς, αναπτύσσονται σημαντικά soft skills με πολύ πρακτικό και οικονομικό τρόπο, για την επιχείρηση.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), είναι μια ακόμα διάσταση που θα μπορούσε να ενισχυθεί από την συμμετοχή μιας εταιρίας στο Job-Pairs. Η συνεργασία μας, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μια πολύ ουσιαστική δράση ΕΚΕ, με εξαιρετικό αντίκτυπο στην ζωή πολλών νέων ανθρώπων, χωρίς κάποιο οικονομικό κόστος για την ίδια την εταιρία. Ο συμμετοχικός χαρακτήρας μάλιστα της συγκεκριμένης δράσης ΚΕΚ, την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού δίνει την δυνατότητα εμπλοκής εργαζομένων, ο ρόλος των οποίων συνήθως είναι αρκετά παθητικός στις δραστηριότητες ΕΚΕ μιας εταιρίας. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα δραστηριοποίησης των εργαζομένων, οι οποίοι όχι μόνο αισθάνονται ότι προσφέρουν, αλλά και ότι εργάζονται σε μια εταιρία που νοιάζεται έμπρακτα για την ευρύτερη κοινωνία.

Τέλος, μια απόφαση συμμετοχής στην πρωτοβουλία του Job-Pairs, προάγει την ανάπτυξη  μιας κουλτούρας αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι μαθαίνουν να είναι αποτελεσματικοί ακροατές και mentors. Η  ύπαρξη τέτοιων ανθρώπων ευνοεί τις σχέσεις και την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων, παράγοντας εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξη εταιρικών στόχων.

Αν σας κέντρισαν το ενδιαφέρον τα παραπάνω, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα με την ομάδα μας και ειδικότερα με την project manager Μαρία Αγγελοπούλου, η οποία θα σας λύσει όλες τις τυχόν απορίες και θα σας ενημερώσει διεξοδικά για τη δουλειά που κάνουμε και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε ως εταιρεία

Mentoring Mindset: Πως να γίνετε καλύτερος Mentor για τον Mentee σας

JPΤο Mentoring σαν διαδικασία, εφόσον πραγματοποιείται σωστά, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αξία σε κάθε επίπεδο για τον Mentee,  το άτομο δηλαδή γύρω από το οποίο περιστρέφεται όλη αυτή η προσπάθεια. Έχοντας αυτό κατά νου, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε 4 βασικές αρχές ενός πετυχημένου Mentoring, οι οποίες θα οδηγήσουν στην μεγιστοποίηση των οφελιών που αποκομίζει ο Mentee από την επαφή με τον Mentor του.

Mentoring: μια αναπτυξιακή διαδικασία & εμπειρία

Το Mentoring δεν είναι απλά ένα γεγονός στη ζωή του Mentee. Βασικός στόχος του Mentoring, είναι η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση ουσιαστική θετική αλλαγή του Mentee σε κάποιες πτυχές της ζωής του, οι οποίες αλλαγές θα τον φέρουν πιο κοντά στους στόχους του. Με άλλα λόγια, η όλη προσπάθεια πρέπει να έχει μακροχρόνιο και βιωματικό χαρακτήρα, με τα οφέλη της να ακολουθούν τον αποδέκτη για το υπόλοιπο της ζωής του.
Και επειδή αναφερθήκαμε στο Mentoring, σαν μια διαδικασία αλλαγής, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως είναι εφικτό να προχωρήσει κανείς επιτυχημένα σε μια ουσιαστική αλλαγή. Αρχικά, εντοπίζουμε την επιθυμητή κατάσταση στην οποία θα θέλαμε να βρισκόμαστε. Ύστερα, κάνουμε αποτίμηση της παρούσας κατάστασης, το που δηλαδή βρισκόμαστε τώρα. Έχοντας προσδιορίσει αυτά τα δύο σημεία, το χάσμα είναι πιο εμφανές, όπως και οι τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να ελαττωθεί. Οπότε, σε συνεργασία με τον  Mentee, φτιάξτε την ατζέντα του, η οποία θα περιέχει αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου αυτός/η να φτάσει στον επιθυμητό στόχο. Τέλος, δυο σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας της αλλαγής είναι ο πειραματισμός και η υποστήριξη του Mentee. Ο Mentee θα πρέπει να πειραματιστεί με διαφορετικές τακτικές προκειμένου να αντιληφθεί και ο ίδιος πως μπορεί να προσεγγίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αλλαγή που επιθυμεί να φέρει στη ζωή του. Με τον πειραματισμό, αποκλείεται ο ενστερνισμός τυχών τακτικών που έρχονται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του, και αναδεικύονται τρόποι δράσης που ταιριάζουν στον εκάστοτε mentee και μπορούν να γίνουν αναπόσπαστα στοιχεία του χαρακτήρα του. Όσον αφορά το θέμα της υποστήριξης, σημαντικό ρόλο παίζει ο περίγυρος του Mentee, ο οποίος θα κληθεί να τον υποστήριξη στην αλλαγή της συμπεριφοράς/δράσης του. Για παράδειγμα, μια καλή τακτική αποτελεί η δέσμευση του Mentee απέναντι στους φίλους του και την οικογένειά του για την επίτευξη κάποιον μικρών στόχων. Η επικοινωνία αυτών των στόχων και η δημόσια δέσμευση θα αποτελέσουν στο μέλλον ισχυρή κινητήριος δύναμη σε στιγμές που ενδεχομένως ο Mentee θα αποθαρρυνόταν ή εξέταζε το ενδεχόμενο να τα παρατήσει.

Αναζητώντας το «Χρυσό»

Στα αγγλικά η παραπάνω φράση βγάζει μεγαλύτερο νόημα (mine for gold, not dirt), αλλά θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως τι εννοούμε με αυτή.
Η όλη διαδικασία του Mentoring περιστρέφεται γύρω από τον Mentee, κατά τη διάρκεια της οποίος το πρόσωπο αυτό αποκαλύπτει διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του, της προσωπικότητάς του και των ικανοτήτων του, με στόχο να τα καταλάβει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του και να είναι σε θέση να επέμβει, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, προκειμένου να διευκολυνθεί στην επίτευξη των στόχων του. Ενώ είναι βασικό να προσδιοριστούν τα αρνητικά ή προς βελτίωση στοιχεία μέσω της παραπάνω «αποκάλυψης», εντούτοις δεν πρέπει αυτά να τονίζονται ή το άτομο να νιώσει ενοχικά για αυτά, καθώς έτσι οδηγείται σε συστολή, μια κατάσταση που βλάπτει σημαντικά την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ αυτού και του Mentor, αλλά και την προσπάθεια για την θετική αλλαγή, που είναι άλλωστε ο απώτερος στόχος.
Επομένως, είναι προτιμότερο το άτομο να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και η διαδικασία του Mentoring να στοχεύει στην ενίσχυσή της μέσω του προσδιορισμού των θετικών στοιχείων και δυνατών χαρακτηριστικών του Mentee, παρά να περιστρέφεται γύρω από τις αδυναμίες του.

Aτζέντα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ατζέντα που δημιουργείται και αφορά το πλάνο δράσης του Mentee, να προέρχεται από αυτόν και όχι από τον Mentor, ο οποίος ενδεχομένως να πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται να κάνει ο «μαθητευόμενός» του, προκειμένου να φτάσει εκεί που επιθυμεί. Είναι επιθυμητή η καθοδήγηση, αλλά όχι η στοχευόμενη χειραγώγηση του  Mentee, προς την κατεύθυνση που θεωρεί σκόπιμη ο Mentor, διότι με αυτό τον τρόπο διαβρώνεται τόσο η δέσμευση του πρώτου απέναντι στους στόχους, αφού αυτοί δεν είναι πραγματικά δικές του αποφάσεις, όσο και η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ένα ασφαλές & θετικό περιβάλλον

Το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις του Mentor με τον Mentee του είναι εξίσου σημαντικό με το παραπάνω ζήτημα. Ο Mentee πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια, από την άποψη ότι ο,τι πληροφορία ανταλλάσσεται μεταξύ των δυο πλευρών είναι εμπιστευτική. Επομένως, θα ήταν καλό εξαρχής και για τις πρώτες δυο συναντήσεις να ειπωθεί από τον Mentor το θέμα της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας, προκειμένου ο Mentee να χαλαρώσει και να ανοιχτεί περισσότερο στον άνθρωπο που έχει απέναντί του, ο οποίος κιόλας δεν έχει άλλο στόχο παρά να τον υποστηρίξει.
Τέλος, το δεύτερο στοιχείο, δηλαδή το θετικό περιβάλλον, έγκειται ακριβώς σε αυτό που συζητήθηκε στην δεύτερη αρχή (Αναζητώντας το «Χρυσό»). Σε καμία περίπτωση ο Mentee δεν πρέπει να νιώσει αρνητικά ή ενοχικά για τα τυχόν μειονεκτήματα του ή τις αδυναμίες του. Αντιθέτως, η κουβέντα πρέπει να εστιάζει στα προσόντα του και τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να επιτύχει τους στόχους του. Η όποια αναφορά σε αρνητικό στοιχείο πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες (εδώ θα βοήθαγε η αναφορά του Mentor σε δικές του αδυναμίες) και να συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης που θα βοηθήσουν τον Mentee να βελτιωθεί. Φυσικά, θίγουμε πάντα στοιχεία που είναι εφικτό να βελτιωθούν και όχι αυτά που δεν επιδέχονται βελτίωσης, διότι θίγοντας τυχών βιολογικές ή άλλου είδους αξεπέραστες κατωτερότητες ή αδυναμίες το θετικό κλίμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή επικοινωνία, παύει να υπάρχει.

Συνεπώς, το Mentoring στην εφαρμογή του πρέπει να είναι μια αναπτυξιακή εμπειρία με μακροπρόθεσμους στόχους, η οποία λαμβάνει χώρα σε ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον και με πλάνο δράσης που ορίζεται κατά βάση από τον Mentee, με τον  Mentor να έχει ένα μαιευτικό και κατευθυντήριο ρόλο.

Βράβευση του Job-Pairs στα HR Awards 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η 1η τελετή απονομής των HR Awards 2015. Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν περισσότερα από 350 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, εκπρόσωποι Υπουργείων, Φορέων, Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων καθώς και εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε..

Tα HR Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά, από το περιοδικό HR Professional και τη Boussias Communications, με στόχο να αναδείξουν τις πρωτοβουλίες, τις πρακτικές και τις πολιτικές εκείνες που θέτουν στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, μέσα από τις ενέργειες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Συνολικά διακρίθηκαν 29 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας και ΜΚΟ, εκ των οποίων το Χρυσό Βραβείο απέσπασαν οι: Παπαστράτος, Τράπεζα Πειραιώς, AXA Ασφαλιστική, Celestyal Cruises, Data Communication, Job-Pairs, Leroy Merlin, L’Oreal, Nestle, ReGenaration, Wind και Better Future.

Τα βραβεία παρουσίασαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής Δρ. Όλγα Επιτροπάκη, Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, Kάτοχος της επώνυμης ακαδημαϊκής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του MSc in Strategic Human Resource Management, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece και Γιάννης Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι διακρίνονται για την πολυετή εμπειρία και γνώση τους στον τομέα του HR.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από καθηγητές και εμπειρογνώμονες του κλάδου, καθώς και εκπροσώπους των φορέων που στηρίζουν τα βραβεία με πρόεδρο τον Καθ. Richard Boyatzis, Weatherhead School of Management, Case Western Reserve University.

Είμαστε πολύ περήφανοι, διότι το Job-Pairs πήρε το χρυσό βραβείο στην Ενότητα Graduate Market και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία Best Youth Employment Initiative / Service Provider. Εκ μέρους της ομάδας μας το βραβείο παρέλαβαν οι κ.κ Όλγα Κυριάκου και Μαρία Βακόλα.

Οι κ.κ Όλγα Κυριάκου (αριστερά), Μαρία Βακόλα, Θεόδωρος Τόλης, ICAP (απένειμε το βραβειο) και Ιωάννης Νικολάου (δεξιά)

Όλοι οι βραβευθέντες πάνω στην σκηνή.

 

Πως να «κρατήσεις» τον αγαπημένο σου μέντορα

Κανείς δεν έχει την ευκαιρία να κάνει την πρώτη (καλή) εντύπωση δύο φορές! Έτσι και οι πρώτες συναντήσεις του mentee με τον mentor του είναι οι πιο σημαντικές, και ίσως, και οι πιο καθοριστικές για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η σχέση αυτή αναπτύσσεται στα πλαίσια μιας επαγγελματικής συνεργασίας, οπότε θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που την διέπουν.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι ο mentor έχει λιγότερο χρόνο από τους mentees του. Είναι ένας καταξιωμένος άνθρωπος στον κλάδο του και σίγουρα έχει αρκετές υποχρεώσεις. Ο χρόνος που αφιερώνει πολλές φορές στο ραντεβού είναι πολύτιμος, οπότε οι mentees οφείλουν να δείξουν και την ανάλογη συνέπεια. Το ραντεβού μπορεί να μην αποτελεί συνέντευξη για μια ανοιχτή θέση εργασίας, αλλά η συνέπεια αντανακλά στοιχεία της προσωπικότητας και μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει. Σαν γενικό κανόνα θα μπορούσαμε να πούμε πώς η καλύτερη ώρα προσέλευσης είναι δέκα λεπτά πριν το προγραμματισμένο ραντεβού.

Σίγουρα κάποια στιγμή μπορεί να τύχει κάτι απρόοπτο- σε αυτή την περίπτωση ο mentee οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον μέντορα, ώστε να μην τον αφήσει να περιμένει. Στην περίπτωση που ο mentee πρέπει να ακυρώσει το ραντεβού για κάποιο σημαντικό λόγο, η συμβουλή μας είναι να τον ενημερώσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν, αφήνοντας περιθώριο στον mentor να επιλέξει εκ νέου την νέα ημερομηνία και ώρα συνάντησης.

Η προετοιμασία είναι η μισή «νίκη». Όπως σε μια συνέντευξη, έτσι και στην συνάντηση με τον mentor, οι mentees πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι και καθ’ όλα έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του mentor, να έχουν μαζέψει τις απορίες τους και να έχουν αναζητήσει το απαραίτητο υλικό. Η ενδυμασία αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας αυτής. Ο κάθε κλάδος επιβάλλει το δικό του dress code, οπότε οι mentees αφήνουν την καλύτερη εντύπωση όταν ντύνονται αναλόγως.

Ο mentee είναι ο «καθρέφτης» του mentor. Όλοι εμπνευστήκαμε από τους mentors μας και όλοι θέλαμε να ακολουθήσουμε τα επαγγελματικά τους βήματα. Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να τον βγάζουμε ασπροπρόσωπο σε ότι αφορά τις επαγγελματικές μας συναναστροφές.

Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση αρκεί όλοι μας – mentors και mentees- να είμαστε ανοιχτοί σε σχόλια και να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο αποτέλεσμα. Και η συνεχής αυτή βελτίωση είναι ίσως και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσεις τον μέντορά σου!

 

3η φορά Mentoring… 3η αλλά σίγουρα όχι φαρμακερή!

Mentoring3η φορά Mentoring… 3η αλλά σίγουρα όχι φαρμακερή!

Κατεβαίνει και ο μέσος όρος ηλικίας κάθε φορά.. πολύ μου αρέσει αυτό!

Αυτή η τρίτη φορά έχει όμως πολλές 1η φορά…

1η φορά τόσο νέος

1η φορά κάποιος που μόλις έχει αποφοιτήσει από το μεταπτυχιακό του και δεν έχει επαγγελματική εμπειρία

1η φορά που δεν μου ζητάνε να βοηθήσω τον mentee να βρει δουλειά

1η φορά που μου ζητάνε να βοηθήσω στην επαγγελματική κατεύθυνση

1η φορά που ένα πολύ γλυκό, έξυπνο, ταλαντούχο, ευθαίσθητο, ειλικρινές παιδί είναι ανοικτό και έτοιμο να ακούσει τις συμβουλές μου έτσι ώστε να αποφασίσει προς τα που να ‘χαλαλίσει’ τις δυνάμεις του και τα ταλέντα του!

Μετά από αρκετή ‘ενδοσκόπηση’ κάτι άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα των επιλογών!

Είμαι τυχερή.. έχει όλα τα προσόντα να γίνει ένας καλός Ποιοτικός Ερευνητής !

Βρήκα λοιπόν ευκαιρία και εγώ να προσπαθήσω να τον μυήσω στην δουλειά μας, να γίνει μέρος και αυτής της οικογένειας, να παρασυρθεί από το πάθος μας, να κολυμπήσει σε άγνωστα αλλά ευχάριστα νερά.. ελπίζοντας μετά από λίγο καιρό να μην μπορεί να κάνει χωρίς εμάς, χωρίς αυτή την δουλειά!

Είμαι σίγουρή ότι με τον Νεκτάριο μόλις ξεκινήσαμε.. έχουμε ένα σύντομο παρελθόν, ένα γεμάτο παρόν αλλά και ένα μέλλον που ελπίζω να μας κάνει τον καθένα ξεχωριστά αλλά και τους δύο μαζί πιο ‘πλούσιους’ σε συναισθήματα, εμπειρίες, όνειρα!

Σπάνια το λέω πια και το εννοώ.. Χάρηκα πάρα πολύ για την γνωριμία Νεκτάριε!

 

Mentoring: Aπό τον Μέντωρ στο Job-Pairs

MentoringWorksΗ διαδικασία κατά την οποία δυο ή περισσότεροι άνθρωποι, μοιράζονται γνώση και εμπειρίες ονομάζεται mentoring. Όταν αυτή επιτυγχάνεται τότε όσοι εμπλέκονται αναπτύσσονται με τον ένα τρόπο ή τον άλλον.

Οι πρώτοι μέντορες, εμφανίζονται στην μυθολογία μας από τον Όμηρο, όταν ο Οδυσσεύς έφυγε για να λάβει μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο και έπειτα για την 10ετή οδύσσεια, εμπιστεύθηκε «τα του οίκου του» στον Μεντωρ. Τη μορφή του Μέντωρ έπαιρνε η θεά Αθηνά σε πολλές περιστάσεις, όπως για να συνοδεύσει τον Τηλέμαχο στην Πύλο και στη Σπάρτη, σε περιστάσεις που χρειαζόταν μια μορφή να αντιμετωπίσει προσωπικά διλλήματα ή να εμψυχώσει. Ο Μέντωρ έκανε τόσο καλή δουλειά που το όνομα του έμεινε στην ιστορία, χρησιμοποιήθηκε στην γαλλική λογοτεχνία και μετέπειτα μεταφέρθηκε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες ως η έννοια του καθοδηγητή ή φύλακα κάποιου νεότερου του ή με μικρότερη εμπειρία.

Λόγω των ημερών όμως ήρθε στο μυαλό μου ένας ακόμη σπουδαίος μέντωρ και δάσκαλος… Ο Ιησούς με την διδασκαλία του και τον τρόπο που μετέδιδε το μήνυμα του είχε ως αποτέλεσμα να εκλαμβάνεται ως Μέντωρ για πολλούς, κυρίως για τους αποστόλους και τους κοντινούς του ανθρώπους.  Η διαδικασία που ακολουθούσε για να μεταδώσει το μήνυμα του, δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική καθοδήγηση των αποστόλων του, κατόρθωσε σε 3 χρόνια να αναπτύξει ανεξάρτητους, ώριμους και φιλόδοξους ανθρώπους που θα μετέδιδαν το μήνυμα του στις 4 γωνιές της γης. Μια τέτοια αλλαγή σίγουρα δεν έγινε τυχαία.

Από τέτοια παραδείγματα αντιλαμβανόμαστε την ιστορική και κοινωνική σημασία που έχει το mentoring για τον άνθρωπο. Μια διαδικασία που απαιτεί συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, διάθεση και προετοιμασία. Μέσα από το mentoring ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου, των ικανοτήτων σου και προσόντων που πιθανότατα αγνοούσες,  καθώς αποκτάς και μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα για ένα πχ. Κλάδο που θα ήθελες να εργαστείς, μια θέση εργασίας που ονειρευόσουν καιρό ή ακόμα και εάν θα ήθελες πραγματικά να συνεχίσεις στο αντικείμενο σου.

Το mentoring απαιτεί μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ του mentee και του  mentor, η δομή των συναντήσεων που δίδεται από το job pairs αποτελεί τον στρατηγικό κορμό μιας της διαδικασίας, όμως αυτό που πραγματικά δίνει αξία στον mentee και στον mentor αντίστοιχα είναι η σχέση που θα αναπτύξουν,  οι εμπειρίες που θα μοιραστούν και οι γνώσεις που θα ανταλλάξουν.

Μια διαδικασία αμφίδρομη, με τις δυο πλευρές να κερδίζουν. Ίσως αυτή του mentee λίγο παραπάνω, άλλωστε αυτό δεν θέλουμε;